Meteen naar de inhoud
Home » Verzorgingstips

Verzorgingstips

Hoe zet je bloemen op de vaas? Het is belangrijk dat je goed voor de bloemen zorgt, zodat ze zo lang mogelijk mooi blijven. Maar hoe zorg je dat snijbloemen lang mooi blijven? We leggen het je graag uit.

Vaas
Zorg dat de vaas goed schoon is. Vul de vaas voor driekwart met ‘handwarm’ water, een beetje lauw dus. Doe er bloemenvoeding bij. Zet dit klaar voordat je de bloemen gaat aansnijden. Let op: voor bloemen van bolgewassen, zoals tulpen en narcissen, mag je een klein laagje koud water gebruiken.

Aansnijden
Voor de meeste bloemen geldt dat je ze moet aansnijden. We doen dit altijd met een mesje, en zeker niet met een (snoei)schaar. Het aansnijden is belangrijk omdat een bloem daardoor beter water en voeding kan opnemen. Zorg ervoor dat je de steel schuin afsnijdt, over een lengte van ongeveer 3 tot 5 centimeter. Zo krijgt de bloem een lange ‘wond’ die het water kan opnemen. Zet de bloem direct in het water. Als je dat niet doet, droogt de wond uit en kan de steel alsnog geen water opnemen. Let op: voor bloemen van bolgewassen, zoals tulpen en narcissen, geldt een uitzondering. Deze mag je recht afsnijden.

Wat laatste tips
Zet de bloemen bij voorkeur niet dichtbij de verwarming of op een plek waar het tocht. Over het algemeen geldt: hoe warmer het is, hoe minder lang de bloemen meegaan. Soms komt het voor dat bloemen na een tijdje gaan hangen. Je kunt dan de bloemen opnieuw aansnijden en op schoon en wat warmer water zetten, ze trekken dan soms weer helemaal bij!

Vind je het gedoe om zelf de bloemen aan te snijden? Je kunt ook met je vaas naar de winkel komen, dan zetten wij de bloemen erin. Of je kiest voor nog meer gemak: met een bloemenabonnement worden de bloemen in een leenvaas bij je voordeur afgeleverd!